News

Wesley Vilette, een van de beste mecaniciens in Europa … bij toeval


Wesley Vilette, uit Oupeye in de buurt van Luik, wordt in december 25 en is een van de beste mecaniciens van België. De jongeman werd geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd EuroSkills die van 2 tot 4 oktober in Rijsel plaats vindt. Tijdens die Olympische Spelen van de beroepen komen jonge vakmensen uit 27 Europese landen tegen elkaar uit om hun deskundigheid te tonen. Wesley is een van die jongeren die de kleuren van de autoberoepen en van de Belgische opleidingen zal verdedigen.

Niets echter leek deze jonge Luikenaar voor dit soort van wedstrijden voor te bestemmen. “Na een algemene opleiding wetenschappen in het secundair, kreeg ik eigenlijk bij toeval belangstelling voor de autoberoepen”, vertelt hij. Eerst probeerde de jongeman nog een graduaat informatica te behalen, maar al heel snel besefte hij dat hij in die richting niets te zoeken had. “Ik heb de tijd genomen om na te denken. Zoals veel jongeren van mijn leeftijd, voelde ik me tot auto’s aangetrokken. Daarom startte ik het volgende schooljaar met een graduaat aan het ISET (Institut Supérieur d’Enseignement Technologique – Hoger instituut voor technologisch onderwijs) van Luik, in de afdeling verbrandingsmotoren.” Het was meteen liefde op het eerste gezicht. Na het eerste jaar echter voelt Wesley zich wat gefrustreerd. “Er waren niet genoeg praktijklessen. Dus zocht ik naar een manier om dat ontbrekende aspect van de opleiding op te vullen.” De jonge man schreef zich in voor de opleiding tot garagist-reparatiemecanicien aan het IFAPME (Waals instituut voor alternerend leren). “Ik volgde de twee cursussen tegelijk. Dat was niet altijd even gemakkelijk. Ik moest me in bochten wringen om de verplichte praktische stages van het IFAPME te volgen, soms door weg te blijven van de cursussen van het ISET. Maar uiteindelijk beklaag ik me die keuze niet.” Vandaag is Wesley aan het werk bij Autoform (een kennis- en opleidingscentrum voor autoberoepen) waar hij opleidingen ontwikkelt. Daarnaast heeft hij gedurende een jaar een twintigtal specialisatiedagen gevolgd om aan de EuroSkills van Rijsel te kunnen deelnemen.

Na de wedstrijd wil Wesley Vilette weer avondlessen volgen om zijn opleiding voort te zetten. “Ik wil industrieel ingenieur worden en me toeleggen op het klaarstomen van sportauto’s”, vertrouwt hij ons toe. Hij betreurt geen enkele stap in zijn loopbaan. “Ik had me wellicht onmiddellijk op de opleiding tot ingenieur kunnen toeleggen, maar na het secundair onderwijs wist ik niet wat ik wou doen. Ik heb zelf mijn weg gezocht, maar er is geen stap in mijn parcours waar ik nu spijt over heb. Dat is het bewijs dat je met passie, wil en werk je eigen lot in handen kunt nemen.