News

GoodYear vindt de intelligente band uit


Om in te spelen op de toenemende belangstelling voor autodelen heeft Goodyear een conceptband ontwikkeld die de beschikbaarheid en energie-efficiëntie maximaliseert. De IntelliGrip Urban is een intelligente band, uitgerust met een sensor, en werd onthuld op het autosalon van Genève. Een woordje uitleg.

Op het Autosalon van Genève heeft Goodyear een nieuwe conceptband onthuld, bestemd voor de toekomstige generatie van autonoom rijdende elektrische wagens, die in een relatief nabije toekomst in veel steden en agglomeraties zullen worden ingezet voor autodelen.


Rechtstreekse link tussen band en auto

Transport op aanvraag – of autodelen – als alternatief voor taxi’s, huurwagens of zelfs het hele concept van rijden zoals we dat vandaag kennen, belangt niet alleen de zogeheten millennials aan. De onmiddellijke beschikbaarheid, de lokalisatie en de betaling zijn troeven die heel wat mensen zouden kunnen verleiden en die carsharingservices een stevige duw in de rug kunnen geven. De aantrekkingskracht van het stadsleven vormt de ideale voedingsbodem voor deze nieuwe transportmodi.

Met zijn geavanceerde sensortechnologie werpt de Goodyear IntelliGrip Urban zich op als een intelligente band. Hij ondersteunt de autonome rijsystemen en verhoogt de veiligheid van de inzittenden. De conceptband analyseert namelijk het wegdek en de weersomstandigheden. Door deze essentiële informatie te verzamelen en rechtstreeks door te geven aan het informaticasysteem van de wagen, kan hij de snelheid, het remgedrag, de wegligging en de stabiliteit optimaliseren.

De toekomstige autonome voertuigen zullen worden ingezet in een complexe omgeving met andere voertuigen, bestuurders, voetgangers en gegevens van alle systemen die samen het Internet of Things (IoT) vormen. Banden zoals die van de Amerikaanse fabrikant zullen een sleutelrol spelen in de evolutie van dat complexe systeem.

De ‘tall & narrow’-banden (hoog en smal), die vandaag reeds worden ingezet, beperken de rolweerstand en verhogen de energie-efficiëntie. Elektrische voertuigen genieten daardoor een groter rijbereik. De technologie van de IntelliGrip Urban-sensoren zou het mogelijk maken om problemen met banden te identificeren en op te lossen voor ze zich voordoen. 

Voornaamste eigenschappen en voordelen

De IntelliGrip Urban zou wagenparken in staat moeten stellen om hun wagens en banden in realtime te controleren en hen een concurrentievoordeel te bieden. Tegelijk zullen ze helpen om het rendement te verhogen dankzij de volgende kerneigenschappen:  
- De sensortechnologie in de band helpt autonome voertuigen om de wegomstandigheden beter in te schatten en draagt zo bij tot de veiligheid en gemoedsrust van de inzittenden. Via de Cloud plukt ook het wagenpark als geheel de vruchten van de informatie-uitwisseling tussen band en auto.

- Dankzij proactief onderhoud kunnen wagenparken problemen met de banden nauwkeurig evalueren en oplossen nog voor ze zich voordoen. Een gebruiksvriendelijke totaaloplossing dus, die de prestaties van de banden optimaliseert en het proactieve onderhoud programmeert om zo de gebruikskosten te drukken en de levensduur van het wagenpark te verhogen.

- De hoge en smalle vorm van de band beperkt de rolweerstand om de energie-efficiëntie te verhogen en het rijbereik van elektrische voertuigen in de stad uit te breiden. Die vorm bevordert ook de weerstand tegen aquaplaning, waardoor de ontwerpers van het merk het aantal groeven in het loopvlak konden beperken en zo het kilometerpotentieel en het geluidsniveau konden optimaliseren.

- Het speciaal ontwikkelde loopvlak verhoogt de grip zowel in de zomer als in de winter, verlengt de levensduur en maakt wagenparken efficiënter.