News

De Hyundai FE Fuel Cell Concept: de toekomst van waterstof


Met deze ontwerpstudie wil Hyundai aantonen dat er een toekomst voor waterstofauto’s weggelegd is. Door originele oplossingen aan zijn ontwerpstudie toe te voegen, zoals een draagbaar batterijpack voor de apparaten van de passagiers of de mogelijkheid om een elektrische scooter in de koffer op te bergen en te laden, wil de constructeur de mobiliteit in onze samenleving opnieuw uitvinden. In afwachting van een nieuwe SUV Fuel Cell in 2018 …

Vandaag onthulde Hyundai zijn futuristische ontwerpstudie FE, een brandstofcelauto die de volgende generatie waterstofauto’s aankondigt. De Koreaanse constructeur koestert de ambitie om een samenleving te creëren waarin waterstof de voedingsbron van de mobiliteit is zodat die geen schadelijke gassen of vervuilende deeltjes meer uitstoot. En dit prototype is een belangrijke stap in de verwezenlijking van dat project.


Begin 2017 hield Hyundai Motor Company, in het kader van het Davos World Economic Forum, mee de Hydrogen Council boven de doopvont. Dat internationale initiatief wil de ontwikkeling en verkoop van brandstofcelauto’s bevorderen als alternatief voor voertuigen op fossiele brandstoffen. Het is de uitkomst van twee decennia inspanningen waarbij de Koreaanse constructeur pionierswerk leverde in de ontwikkeling van de brandstofcelauto. En onlangs kregen die inspanningen concreet vorm met de lancering van de ix35 Fuel Cell, de eerste in serie gebouwde waterstofauto. 

Dat model wordt op het ogenblik in 17 landen op de markt gebracht.

De FE Fuel Cell Concept die het vertrouwen van het Aziatische merk in de brandstofcelauto bevestigt, past in de plannen van de constructeur om milieuvriendelijke auto’s te bouwen. Binnen dat programma moeten er tussen vandaag en 2020 niet minder dan 14 ‘groene’ modellen het licht zien. Aangemoedigd door de groeiende vraag naar betaalbare en milieuvriendelijke auto’s zet Hyundai het programma voort na de lancering van de IONIQ, het eerste model waarbij de klant de keuze heeft uit drie elektrische aandrijfsystemen.

De vloeiende vormen van de FE Fuel Cell Concept zijn geïnspireerd op de natuur en het water en liggen aan de basis van een eenvoudig en uitgepuurd design dat het niet-vervuilende karakter van de auto onderstreept. Vorm en functie gaan in alle aspecten samen zodat de auto een minimalistische stijl krijgt. Voorbeelden daarvan zijn de bijzonder sierlijke spoiler en de ingebouwde verluchtingsroosters met hun ingenieuze vorm die in grote mate tot de aerodynamische eigenschappen van de auto bijdragen.

Het letterwoord ‘FE’ staat voor Future Eco en verwijst naar de vernieuwende technologieën die het milieuvriendelijke karakter van de auto nog sterker in de verf zetten - met als centraal element zijn unieke energiebron. Een van de opvallendste kenmerken van deze nieuwe ontwerpstudie is de luchtbevochtiger voor het interieur. Die recycleert het water dat bij het gebruik van het waterstof in de auto uitgestoten wordt om het comfort van de inzittenden te verhogen.

De FE Concept is uitgerust met een brandstofcel op basis van waterstof van de vierde generatie. Als we die vergelijken met het systeem in de huidige Tucson ix35 Fuel Cell, dan is de nieuwe technologie 20% lichter en belooft ze een 10% hoger rendement. Daarnaast werd de capaciteit van de brandstofcel met 30% vergroot om de reikwijdte merkbaar te vergroten.

Een ander bewijs van de milieutroeven van dit model en van de aandacht voor het welzijn van de gebruikers: de draagbare batterijpacks voor de apparaten van de passagiers die opgeladen worden met de elektriciteit die de auto zelf opwekt. In de koffer is een compartiment voorzien waarin een elektrische scooter opgeborgen en opgeladen kan worden. Ook daarmee bewijst Hyundai zijn wil om mobiliteitsoplossingen te ontwikkelen die aan de levensstijl van morgen aangepast zijn.

De nieuwe ontwerpstudie is niet alleen mooi en vernieuwend. Ze heeft ook de ambitie om bijzonder praktisch te zijn en tegelijk goede prestaties te bieden. De auto heeft een reikwijdte van 800 km om de nadelen van de ontbrekende infrastructuur en tankstations op te vangen. Onderdelen van deze FE Fuel Cell Concept vinden hun weg naar het SUV-waterstofmodel dat volgens schema in 2018 op de markt gebracht wordt. Dat toekomstige model zal verkrijgbaar zijn met bijzonder verfijnde assistentiesystemen, terwijl het motoraanbod verschillende waterstofmotoren omvat.