News

WERK NA AFLOOP VAN ZIJN STAGE


Hoewel hij nog geen twintig jaar oud is, is Amaury Robert uit Borgworm bijna aangeworven bij zijn stagemeester. "Hij werkt nu al drie jaar bij ons. Dat wil zeggen dat ik in hem geloof. Na zijn opleiding wil ik hem graag werk aanbieden, op voorwaarde dat hij slaagt op school”, vertelt Bernard Lamy, de baas van Garage Auto Rétro Sport in Moha.

De jongeman uit Borgworm wist al op erg jonge leeftijd wat hij later wou gaan doen. "Mijn vader is vrijwilliger bij de brandweer en heeft een passie voor de autosport. Ik heb altijd in die twee sferen geleefd. Ik heb zelfs twee jaar aan kartingcompetitie gedaan. Toen ik een studierichting moest kiezen, dacht ik onmiddellijk aan automechaniek." De jonge Amaury trok daarom naar de afdeling elektromechanica van het Collège St-Louis in Borgworm. Daar vond hij echter niet helemaal wat hij zocht: hij wilde meteen werken aan motoren en auto's herstellen. Daarom schakelde hij over naar het beroepsonderwijs waar hij het wel naar zijn zin had en de motivatie vond die hij nodig had om zijn studies te voltooien. "Ik heb het derde jaar beroepsonderwijs gevolgd in de specialisatie 'Machine-gereedschap' alvorens in het vierde jaar automechanica te gaan volgen." Die keuze veranderde niet meer tot hij zijn diploma had. "Ik heb nooit problemen gehad met de praktijk maar heb wel zwaar moeten studeren op de theorie. Niet omdat het zo moeilijk is, maar omdat ik er het nut niet van inzag. Dat veranderde toen ik eenmaal mijn diploma op zak had want ik heb beslist nog een zevende jaar te volgen om me te vervolmaken."

Voor die laatste stap koos Amaury hydraulica als hoofdvak. Parallel daarmee volgde hij drie dagen per week stage bij Bernard Lamy. "In de garage kreeg hij dezelfde taken als de andere mecaniciens. Het enige verschil is dat Amaury werd opgevolgd door ervaren mecaniciens. Hij loopt intussen drie jaar stage bij ons. Dat hebben we nooit eerder gehad. Zijn passie voor motoren is overduidelijk, zijn vaardigheden zijn reëel. Daarom ben ik op hem blijven wedden," vertrouwt de autohersteller ons toe.

In het dagelijkse leven is Amaury niet alleen automecanicien maar ook vrijwilliger bij de brandweer. Toen we hem vroegen of hij zich als professional wilde engageren in een groot korps, antwoordde hij: "Mijn passie is automechanica en dat zal ook mijn beroep worden. Brandweerman is ook een belangrijk deel van mijn leven, maar enkel als vrijwilliger, als bijjob. Als mijn vaardigheden als mecanicien mijn carrière als brandweerman kunnen helpen, is dat echter een grote troef."

Een bewijs dat passie bergen kan verzetten en dat elke opleiding een paspoort is voor het beroepsleven als ze maar leidt tot het werk dat men graag doet.

Alain Demaret