News

Audi gaat synthetische diesel produceren


Audi begint volgend jaar met de bouw van een gloednieuwe pilootfabriek, bestemd om synthetische diesel (e-diesel) te maken. Dit nieuwe complex is gevestigd in Laufenburg, in het Zwitserse kanton Aargau, en zal jaarlijks 400.000 liter e-diesel kunnen maken op basis van hernieuwbare hydraulische energie.

De Duitse constructeur werkt al verscheidene jaren aan de reductie van zijn ecologische voetafdruk door alternatieve brandstoffen zoals e-gas, e-benzine en synthetische e-diesel te ontwikkelen. De bouw van de nieuwe pilooteenheid in Laufenburg betekent een belangrijke stap voorwaarts in de productie van die laatste omdat ze het mogelijk maakt om kleine hoeveelheden e-diesel te maken en deze economischer te maken.


Met de e-diesel van Audi kunnen conventionele dieselmotoren CO2-neutraal rijden want de brandstof wordt gemaakt op basis van de overtollige hydro-elektriciteit van de fabriek. De groene energie die op de site van de waterkrachtcentrale wordt gegenereerd, zet water om in waterstof en zuurstof door middel van elektrolyse. De waterstof reageert vervolgens met CO2 door middel van een erg compacte en innovatieve microprocestechnologie. De CO2 kan afkomstig zijn uit de atmosfeer of uit biogene gassen, en is zoals bij alle synthetische brandstoffen van Audi de enige bron van koolstof. Daardoor worden koolwaterstoffen gevormd, die vervolgens worden geraffineerd tot e-diesel maar ook tot was, dat in andere industriële sectoren wordt gebruikt.

De planning voor de bouw van de nieuwe fabriek zal in de komende weken worden voorgesteld en de werken gaan begin volgend jaar van start. De eerste liters e-diesel zullen nog in 2018 worden geproduceerd.