News

Koetswerkherstellers: specialisten in esthetiek


Het beroep van koetswerkhersteller is heel wat ruimer dan men in eerste instantie zou denken. "Men vergeet al te vaak dat de verschillende ambachtslui die aan autokoetswerken werken, niet alleen als doel hebben om wagens na een ongeval weer in orde te brengen. Het zijn specialisten die waken over de integriteit en esthetiek van het koetswerk," vertelt Luc Voué, ambachtelijk koetswerkhersteller.

Een koetswerkbouwer is als een huisdokter. Hij onderzoekt de wagen nauwgezet en geeft een eerste diagnose. Naargelang de schade die hij tegenkomt of de verwachtingen van zijn klant en de herstelkosten, is hij degene die een eerste indicatief bestek opmaakt. Zonder steeds de finesses van het beroep van zijn collega-koetswerkherstellers en -lakkers te kennen, weet hij er genoeg van om beide samen te brengen voor een constucrieve dialoog om de technieken te evalueren en de kosten van de herstelling te evalueren en te becijferen.

"Met al zijn knowhow kan een koetswerkatelier zelfs een unieke wagen creëren. Door zijn kleur en bijkomende accessoires die zijn fysionomie veranderen, kan de wagen bij zijn bezoek aan een koetswerkatelier zijn blutsen en andere kleine beschadigingen verliezen, verjongen of een heel uniek karakter krijgen." Een koetswerkhersteller moet niet alleen op de hoogte zijn van de verschillende beroepen die betrekking hebben op zijn activiteit maar ook van mechaniek, elektriciteit en zelfs elektronica. Hij heeft namelijk de zware taak om bekledingen en uitrusting te demonteren voor de specialisten langskomen: de voorbereider, de plaatwerker en de lakker. Vervolgens moet hij alles weer monteren.

Binnenkort op deze website: een portret van de andere koetswerkberoepen.