News

Een auto leeft verder na zijn dood


Sinds Europa eist dat afgedankte voertuigen voor 95% worden gerecycleerd, worden heel wat onderdelen van oude voertuigen verwerkt om er nieuwe van te maken. Een auto leeft dus per definitie verder na zijn dood.

Welke technologie een auto ook aan boord heeft, drie zaken zijn altijd aan de orde: onderhoud, herstellingen en ecologische afbraak. Dat laatste aspect wordt overigens gereglementeerd door de Europese Unie, die oplegt dat afgedankte voertuigen voor 95% worden gerecycleerd. En het gaat niet enkel om personenwagens. Op termijn zullen ook vrachtwagens, industriële voertuigen en de nieuwe mobiliteitsmiddelen, zoals elektrische motorfietsen, rijwielen met elektrische ondersteuning en stadswagentjes zonder rijbewijs aan de Europese regels moeten voldoen. "Vandaag is een hele tak in de auto-economie gewijd aan de terugwinning en recyclage van vloeistoffen (brandstoffen, motor- en versnellingsbakoliën, batterijzuur, ruitensproeivloeistof, …), wisselstukken, plastics, banden, metaal en zelfs stoffen", verklaart Raymond Nols, een van de recyclagespecialisten die ons land rijk is.

Als een auto op de afbraaksite aankomt, worden eerst alle vloeistoffen afgelaten, om vervolgens de banden en eventuele wisselstukken te demonteren die in trek zijn op de tweedehandsmarkt. Daarna wordt hij op betonblokken gezet om bodemvervuiling te vermijden. Tot slot valt het uitgeklede karkas een triest lot te beurt: het wordt volledig verscheurd. In deze fase worden de metalen onderdelen, de stoffen bekleding en de inerte delen gescheiden en afgevoerd via verschillende recyclagekanalen. Meestal wordt het metaal aangewend om er opnieuw staalplaat of chassisonderdelen van te maken, die dan worden gebruikt in de productie van nieuwe voertuigen. Deze cyclus draait al jaar en dag op kruissnelheid en creëert jobs die rechtstreeks verbonden zijn met de autosector.

De voertuigrecyclage is een erg gereglementeerde, maar vooralsnog miskende activiteit. "Dat is een van de redenen waarom we ons vak willen promoten. Stagiairs die mechanica studeren, zijn dan ook welkom bij ons. Zij brengen ons kennis bij inzake voertuigdemontage, wij bieden hen de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de volledige levenscyclus van een auto".