News

Nieuwe opleidingsmogelijkheden bij Audi Brussels


Wanneer de automontage in België in het nieuws komt, vrezen we met zijn allen het ergste. Geen wonder ook, na de sluiting van Ford Genk en de minder recente stopzetting van de activiteiten bij Opel Antwerpen en Renault Vilvoorde. Toch is er soms ook goed nieuws, zoals nu in de Audi Brussels fabriek, die het geassocieerd onderwijs ontwikkelt.

Er zijn nog twee automontagefabrieken in België: Volvo Gent en Audi Brussels. Allebei geven ze blijk van een hartverwarmend dynamisme. De Audi fabriek van Vorst (Brussel), waar de Audi A1 voor de hele wereld wordt gebouwd (in 2014 rolden meer dan 115.000 exemplaren van de band), introduceerde recent nieuwe opleidingsmogelijkheden in industrieel onderhoud. Wanneer ze hun diploma automaticien hebben behaald, kunnen de jongeren hun opleiding voortzetten om specialist in industrieel onderhoud te worden. Die nieuwe opleiding van één jaar opent nieuwe perspectieven voor hen binnen de onderneming. Deze evolutie toont het succes van het geassocieerde onderwijs aan.

In juni jongstleden zette Audi Brussels 10 leerlingen in de bloemetjes die met succes hun tweede en laatste jaar beroepsopleiding als automaticien hebben afgerond. Vijf anderen hebben hun gespecialiseerde opleiding in industrieel onderhoud voltooid en krijgen een arbeidsovereenkomst bij Audi aangeboden.

Michael Schmid, directeur-generaal Human Resources bij Audi Brussels, is een tevreden man:

"Wij hebben met succes de basis gelegd van het opleidingsmodel geassocieerd onderwijs, de specialisatie is de volgende stap. Door ons aanbod van opleidingen uit te breiden, bieden wij onze jongeren nieuwe perspectieven. Tegelijk voldoen wij aan de vraag naar geschoolde arbeidskrachten binnen de onderneming."

Tijdens de twee opleidingsjaren automatisering volgden de jongeren ongeveer 600 cursusuren bij Audi. Het opleidingsjaar industrieel onderhoud is bovenal op de praktijk gericht. De studenten brengen 90% van hun opleiding in de fabriek zelf door, waar zij rechtstreeks in contact komen met de montage van de Audi A1, de jongste aanwinst van de constructeur uit Ingolstadt.
Na hun opleiding hebben de afgestudeerden van het geassocieerd onderwijs de mogelijk zich in te schrijven voor een bachelor of master. Ondertussen kunnen ze permanent in contact met Audi Brussels blijven via het bijscholingsprogramma "Dual Connect", dat uit opleidingen en presentaties bestaat, of via een studentenjob tijdens de zomervakantie.