News

Portret van een specialist in de inrichting van bedrijfsvoertuigen


In de autowereld zijn er die beroepen die iedereen kent: mecanicien, verkoper, lakker, plaatbewerker enz. Andere, die minstens even belangrijk zijn, zijn dan weer nauwelijks bekend bij het grote publiek. Specialist in de inrichting van bedrijfsvoertuigen is er daar een van.

Bernard de Saint-Hubert is zaakvoerder van Autographe, een onderneming in het industriepark van Waver-Noord die zich al sinds 1975 specialiseert in de inrichting van ziekenwagens, politiewagens, minibussen voor personen met een beperking, en ga zo maar door. Elk jaar rijden er zo'n 1.200 voertuigen de Waverse werkplaats uit. Autographe is een succesvolle zaak: ze stelt momenteel meer dan zeventig mensen te werk, onder wie heel wat hoogopgeleide werknemers. Als we vragen naar de profielen die hij zoekt, heeft Bernard de Saint-Hubert verscheidene antwoorden klaar.

"We hebben nood aan auto-elektriciens, houtbewerkers en lassers. Onze sector verenigt heel wat beroepen. Ook 'knutselaars' hebben we nodig, zij het dan in de meest nobele zin van het woord: mensen die van alle markten thuis zijn. Dat profiel vind je inherent meer onder veertigers dan bij jongeren die net van de schoolbanken komen."

Maar ook jongeren komen bij Autographe aan de bak. Wie bij een onderneming zoals de zijne aan de slag wil, raadt Bernard aan om in de eerste plaats een hoogstaande opleiding automecanicien te volgen met specialisatie elektriciteit/elektronica.

"Dat is een uitstekende basis", legt hij uit. "De rest volgt later wel ... of volgt nooit. Daarom werven we jongeren vandaag de dag vooral aan als uitzendkrachten. De administratieve rompslomp en de kosten van een vast contract laten ons simpelweg geen keuze. Bij uitzendwerk zien we onmiddellijk welk vlees we in de kuip hebben. Als de persoon in kwestie niet geschikt is voor de job, kunnen we hem gemakkelijk weer laten gaan zonder dat het ons stukken van mensen kost. Komt hij wel in aanmerking en toont hij zich gemotiveerd, dan komen we allebei als winnaar uit de bus."

Zo heeft Autographe de voorbije maand drie of vier jonge uitzendkrachten aangeworven die Bernard niet genoeg kan prijzen.

"Ik had nooit gedacht zo'n jongeren te kunnen vinden. Ze kunnen al uitstekende vaardigheden voorleggen en ze hadden heel snel begrepen wat we van hen verwachten: soepelheid en professionalisme. Als we het geluk hebben om dergelijke pareltjes te vinden, doen we alles om ze bij ons te houden want het is vandaag de dag allesbehalve eenvoudig om competent personeel te vinden."