News

"BANDEN ZULLEN ER ALTIJD MOETEN ZIJN"


Geen enkele auto, motor of vrachtwagen rijdt zonder banden! Banden hebben dus nog een mooie toekomst in het verschiet. Dat is duidelijk. Wij praatten met een specialist met een heldere kijk op een fundamentele maar voortdurend evoluerende sector.

Pierson Pneus is een ware autoriteit in de streek rond Namen. Deze specialist op het vlak van auto- en motorbanden is al jarenlang gevestigd in Andenne en Namen. In de Waalse hoofdstad hebben we een ontmoeting met de 42-jarige Arnaud Demuynck, die sinds 2003 in deze Rue Notre-Dame werkt. De vriendelijke en goedlachse Arnaud praat honderduit over zijn beroep als werkplaatsverantwoordelijke.

"Samen met de bazin ontvang ik de klanten en organiseer ik het werk, maar ik steek ook zelf de handen uit de mouwen." Opgesloten zitten in een kantoortje is aan Arnaud niet besteed. Deze actieve, vriendelijke en goedlachse man houdt duidelijk van contact, een doorslaggevend aspect in serviceberoepen zoals het zijne. "De banden die we verkopen, zijn elders ook verkrijgbaar. We moeten ons dus onderscheiden door de kwaliteit van onze dienstverlening. Dat doen we door aandacht te hebben voor details, door deadlines te respecteren en vooral door op elk moment professioneel te werk te gaan", legt hij uit.

Hoewel Pierson Pneus deel uitmaakt van het netwerk 'Passion Pneu', dat een zestigtal werkplaatsen in België telt, is het toch een familiebedrijf gebleven.

"Bij ons kan iedereen het goed met elkaar vinden. Philippe Pierson, de grote baas, komt regelmatig langs en is altijd eenvoudig en toegankelijk. Het is een plezier om in zo'n sfeer te mogen werken."

Arnaud begon helemaal onderaan de ladder, als eenvoudige bandenmonteur.

"Hier vragen ze geen diploma maar een zekere zin voor mechaniek en een passie voor alles wat door een motor wordt aangedreven. Jongeren die bij ons aankloppen, zijn steeds welkom, op voorwaarde dat ze geen schrik hebben om hun handen vuil te maken en dat ze begrijpen dat we hier niet zijn om te luieren maar om te werken. De aangename sfeer krijgen ze er gratis bij."

Arnaud betreurt dat jongeren die op zoek zijn naar hun eerst job steeds vaker denken dat ze alles weten en bij de eerste opmerking van zich afbijten.

"We vragen niet dat ze alles kennen, maar wel dat ze bereid zijn om te leren en dat ze zich een beetje nederig opstellen. Je moet ook verder kijken dan je neus lang is in plaats van gewoon een bepaalde taak uit te voeren. Als we bijvoorbeeld bij het verwijderen van de wielen zien dat de remblokken versleten zijn, maken we de klant daarop attent en stellen we voor om ze te vervangen. Zo blijft de klant tevreden en komt hij de volgende keer bij ons terug."

Toch moet het gezegd dat de bandensector een kleine crisis doormaakt door de opkomst van de online verkoop, waarbij banden vaak aan weggeefprijzen worden verkocht.

"Maar ik blijf ervan overtuigd dat de bandensector toekomst heeft", preciseert Arnaud. "Banden zullen er altijd moeten zijn en de montage is een zaak van ervaren en opgeleide professionals. Jongeren die willen werken, hebben dus zeker toekomst in de sector", voegt hij eraan toe...