News

Portret van een specialist Amerikaanse wagens


In de Antwerpse randgemeente Deurne waan je je in Amerikaanse wijk uit de jaren 1970 of 1980. Pick-ups, SUV’s, vans en stretch limousines van Chevrolet, Ford, GMC en Cadillac staan er bumper aan bumper en beheersen het straatbeeld. Niet toevallig, want hier is US Cars Anthonissen gevestigd. Deze kleine garage van Johan Anthonissen is de grote specialist van Amerikaanse wagens in de regio en zelfs ver daarbuiten.

“Ik begon als algemeen garagist, maar gaandeweg evolueerde ik naar mijn specialiteit van Amerikaanse wagens”, verduidelijkt Johan Anthonissen zijn loopbaan. “Dat is in grote mate een gevolg van mijn passie voor auto’s van Amerikaanse merken. Toen ik begin jaren ’80 zelf een Ford Mustang kocht, ben ik me nog meer op de techniek van de Amerikaanse modellen beginnen toeleggen. Zo wist ik na verloop van tijd een specifiek cliënteel aan te trekken dat vaak nergens terecht kon met zijn voertuig, omdat de officiële verdeling van sommige Amerikaanse merken in ons land meermaals werd stopgezet.”

Bij US Cars Anthonissen vind je geen opzichtig gedoe, geen gladde verkopers of geen legertje administratief personeel. Het is nog zo’n sjofele garage van weleer waar je hartelijk wordt ontvangen door de baas himself met de moersleutel in de hand. “Ik ken al mijn klanten en hun wagens persoonlijk. Die band met het cliënteel vormt samen met mijn vakkennis en mijn scherpe prijzen mijn handelsmerk”, verklaart Anthonissen zijn aanpak. “Ik sleutel enorm graag aan die auto’s en heb telkens veel voldoening als een klus is afgerond en ik de wagen terug in goede staat aan zijn eigenaar kan overhandigen. Ik verdien hiermee mijn boterham, maar geld binnenrijven is niet mijn grootste drijfveer. De passie voor mechaniek is veel belangrijker. Daarom sta ik hier na al die jaren nog steeds met de glimlach te sleutelen.”

Toch piekert Johan Anthonissen over één zaak: de opvolging voor zijn bedrijf. Alle kennis van de techniek van Amerikaanse wagens zit in zijn hoofd en dreigt verloren te gaan als hij ermee stopt. “Mijn zoon koos voor een andere richting. En mijn kleinzoon sleutelt wel graag, maar is nog veel te jong om in het bedrijf te stappen”, mijmert de zaakvoerder. “Ik heb al wat kandidaat-overnemers over de vloer gehad, maar veel jongeren zitten liever achter een bureau dan ze onder een auto liggen te sleutelen. En dat is nou net wat je wel moet doen in een bedrijf als het mijne. Die passie voor mechaniek moet in je lijf zitten en dan kan je nog een mooie kleine garage uitbouwen. Zeker als je zoals ik een specialisatie hebt. Ik heb klanten van uit het hele land, zelfs Nederlanders komen naar hier met hun Amerikaanse wagen.”