News

Portret van een specialist in motortuning


Nascar-piloot Anthony Kumpen is buiten de raceweekends terug te vinden in zijn tuningbedrijf ‘Heinz Car Performance by Anthony Kumpen’ in Hasselt. Deze zaak is gespecialiseerd in elektronische motortuning, waarmee de prestaties van de krachtbronnen worden verbeterd.

“Dit is een meer geëvolueerde vorm van wat jaren geleden ontstond als chiptuning. Toen stak men een andere chip in de motorsturing en de kous was af. Wij herprogrammeren daarentegen de motorsoftware van de wagens van onze klanten om betere prestaties te bekomen”, verduidelijkt Anthony Kumpen de aanpak van Heinz Car Performance. “Dat kan een hoger vermogen opleveren, maar ook meer koppel en een lager verbruik. Als je een motor meer pk’s bezorgt, zal hij bij hetzelfde tempo tegen een lager toerental draaien en dus zuiniger functioneren. We bieden trouwens ook een specifieke ‘ecotuning’ aan, waarbij de focus vooral ligt op een lager verbruik. Met onze gesofisticeerde vermogenstestbank kunnen we de motorprestaties zeer nauwkeurig en correct analyseren om de gepaste, individuele wijzigingen aan de motorsoftware door te voeren. Daarnaast bieden we eveneens aanpassingen aan de uitlaat, de remmen en de ophanging aan om de gehele rijprestaties van de wagens van onze klanten te verbeteren.”

Heinz Car Performance is gevestigd in dezelfde gebouwen waar ook PK Carsport, het raceteam van Anthony Kumpen, is ondergebracht. Dat is natuurlijk geen toeval. Kumpen: “Heinz Tuning was al geruime tijd een sponsor van me. Een goed jaar geleden was eigenaar Heinz Bonnaerens op zoek naar een nieuwe locatie in Hasselt om zijn activiteiten verder uit te breiden. Hij vroeg me hem daarbij bij te staan en zo besloten we om samen te werken. Naast het raceteam was nog plaats vrij in de gebouwen en ik zocht toen een nieuwe uitdaging nadat ik het fietsenbedrijf Ridley van de hand had gedaan. Zo werd ‘Heinz Car Performance by Anthony Kumpen’ boven de doopvont gehouden en ondertussen draait de zaak op volle toeren.”

Heinz Car Performance werft vooral industrieel ingenieurs of afgestudeerden in elektromechanica aan voor de afdeling die de software ontwikkelt. Daarnaast is er ook nood aan mecaniciens voor de montage van de componenten op de wagens.
“Aangezien we een heel specifieke activiteit hebben, krijgt iedereen sowieso een doorgedreven opleiding als hij hier aan de slag gaat”, verduidelijkt Kumpen. “Het gaat om heel precies werk, zodat ervaring toch van groot belang is. We rekruteren vaak mensen uit de autosport omdat we daar veel contacten hebben. Voor een deel van onze werknemers is er trouwens een wisselwerking met het raceteam, dat het in de wintermaanden meestal minder druk heeft. Dan springen zij in bij de tuningafdeling, terwijl het omgekeerde ook gebeurt. Die variatie maakt de job extra interessant.”