News

Innovatieve technologie: Panoramic View Monitor


Een goede zichtbaarheid rond je voertuig is cruciaal om veilig te kunnen rijden. Een ‘Panoramic View Monitor’ levert de oplossing door met omgevingscamera’s een 360°-beeld in 3D van de onmiddellijke omgeving te brengen.

De veiligheidstechnologie van de auto’s kent de jongste tijd een geweldige revolutie. Zowel op het vlak van actieve als passieve veiligheid worden innovaties met rasse schreden ingevoerd. Eén van de nieuwe snufjes die indruk maakt is de Panoramic View Monitor die een compleet 360°-beeld rond de wagen geeft en zo manoeuvreren veiliger en eenvoudiger maakt.

U kent het waarschijnlijk: je wagen in een zeer krappe parkeerplaats sturen, waar dan aan de zijkant of achteraan nog van die kleine paaltjes staan, die je onmogelijk kan opmerken vanachter het stuur. Die ondingen kunnen heel wat schade veroorzaken, zodat je na zo’n incident meestal een te nauwe parkeerplek links laat liggen om niet nog meer krassen of deuken in het koetswerk of de bumpers van je mooie auto op te lopen.

Gelukkig schiet de nieuwe technologie hier tegenwoordig te hulp: steeds meer automerken bieden nu een uitgebreider systeem van parkeerhulpmiddelen aan, waarbij naast sensoren ook camera’s de bestuurder bijstaan om zijn wagen veiliger te manoeuvreren.

Een voorbeeld van deze innovatieve technologie vind je onder meer op de nieuwe Toyota RAV4 die met een ‘Panoramic View Monitor’ kan worden uitgerust. Dit systeem maakt gebruik van vier camera’s die zich onderaan de twee buitenspiegels en op de voor- en achterkant bevinden. Zij leveren de bestuurder op een scherm op het dashboard een duidelijke 3D-weergave van een 360°-beeld in vogelperspectief van de onmiddellijke omgeving rond de auto. Zowel bij stilstand als bij lage snelheden. Dankzij de 180° brede projecties van de omgeving voor en achter de wagen kan de bestuurder hiermee eenvoudig de dode hoeken voor en achter de wagen controleren. Dit zelfs wanneer de buitenspiegels ingeklapt zijn, omdat de zijcamera’s ook dan actief blijven. Bovendien maakt een panoramische inzoomfunctie het mogelijk om moeilijk zichtbare voorwerpen in de omgeving even van dichterbij te bekijken. Kortom, dit systeem kan van onschatbare hulp zijn om veilig te parkeren en manoeuvreren.