News

Twee Belgische scholen op het podium van de Shell Eco-Marathon 2016


Tijdens de vakantieperiode was er niet echt aandacht voor het bericht, maar het lijkt ons toch belangrijk genoeg om er nog even op terug te komen. Bij de recente Europese Shell Eco-Marathon, die begin juli in Londen betwist werd, reden twee technische scholen uit ons landje zich immers in de kijker.

Het gaat om de ‘Haute Ecole de la Province de Liège’ en de polytechnische faculteit van de UMons (de Bergense universiteit). Beide instellingen veroverden in hun categorie een podiumplaats in deze 100% groene competitie die van 30 juni tot 3 juli in Londen gehouden werd. De 200 ploegen die aan de start kwamen, hadden als opdracht de grootste afstand af te leggen met één kilowattuur of één liter brandstof. En dat in een voertuig dat ze zelf ontworpen en gebouwd hadden. 


De ploeg van de ‘Haute Ecole de la Province de Liège’ die vorig jaar al tweede geëindigd was, is erin geslaagd om die prestatie te herhalen in de categorie ‘Prototype met alternatieve brandstof’. De ploeg heeft overigens haar resultaat van het voorbije jaar verbeterd: op een zwaarder parcours legde ze met één enkele liter ethanol een afstand van 1.382,7 km af. Alleen de Universitat Miguel Hernandez uit het Spaanse Elx deed beter met een afstand van 1.555,9 km.

We hebben contact opgenomen met Pierre Louys, de projectverantwoordelijke, die een aanstekelijk enthousiasme aan de dag legt.

“We waren uiteraard ontgoocheld door dit resultaat omdat onze studenten belangrijke verbeteringen aan de Ecomotion6 aangebracht hadden. Meer bepaald de wielen, de cilinderkop, de krukas en ook de koppeling hadden ze onder handen genomen. In vergelijking met 2015 telde het voertuig een honderdtal nieuwe onderdelen. Belangrijk is dat dit een echt pedagogisch project is waaraan onze bachelors elektromechanica meewerken. Maar ook toekomstige elektronici, informatici en zelfs ingenieurs doen hun duit in het zakje. Heel de school werkt mee vermits een deel van onze cursussen en praktijkvakken op die deelname voortbouwen. Het is al de zesde keer dat we deelnemen en het voertuig van dit jaar bundelde het resultaat van zes jaar werk. Elk jaar betekent het project ongeveer 1000 uur werk voor een vijftiental studenten in het 2e en 3e jaar - en de uren die ze buiten de cursussen nog in het project steken, nemen ze er graag bij. Onnodig om te zeggen dat het almaar moeilijker wordt om beter te doen omdat alles almaar gespecialiseerder wordt. Dit jaar bijvoorbeeld hebben we met het bedrijf Sirris als partner een cilinderkop in titanium gebouwd en daar een 3D-printer voor gebruikt. Ik denk dat dit een wereldpremière is. We werken ook veel met de Campus van Francorchamps samen om stukken in composietmateriaal te vervaardigen. Omdat het om een schoolproject gaat, kunnen we het werk jammer genoeg niet verfijnen en steken de kinderziektes tijdens de wedstrijd de kop op. Maar in 2017 staan we opnieuw aan de startlijn en mikken we op de overwinning. Meer informatie vindt u op de blog www.team.ecomotion.com.” 


De Luikse school was niet de enige die zich tussen de 200 ingenieursploegen die aan de wedstrijd deelnamen, wist te onderscheiden. In de categorie ‘UrbanConcept met benzine’ veroverden de studenten van de polytechnische faculteit van de UMons op hun beurt een podiumplaats: ze werden derde. Met de liter brandstof die ze toebedeeld kregen, legden ze 201,9 km af. De eerste plaats ging naar de studenten van het Lycée Louis Delage uit Frankrijk. Zeven ploegen van Belgische ingenieursstudenten of wetenschappers tekenden present in het Olympisch park Queen Elisabeth in Londen om aan deze 31e editie deel te nemen.

De Shell Eco-Marathon 2016 was een onderdeel van het festival ‘Make The Future London’ dat met thema’s als het energieprobleem en de bestaande en toekomstige oplossingen meer dan 30.000 bezoekers wist aan te trekken.